Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

P47a69v15e40l 49P61o75n63e18c

16. 8. 2019 11:57

Dobře napsáno, díky za článek R^

3 0
možnosti
JR

J42a24n 98R31á12ž

16. 8. 2019 11:01

Chceme mít levné potraviny, aby nám zůstalo víc peněz na auta, drahé bydlení a dovolené. A při tom chceme mít zdravé životní prostředí. A to přece nejde dohromady. K přírodě šetrné zemědělství nemůže produkovat levné potraviny.

Slova farmáře : Hraboši se přemnožili i z toho důvodu, že se nedělá hluboká orba. Hluboká orba se nedělá, protože spotřebuje hodně nafty. Hodně nafty spotřebovat nemohu, protože musím produkovat levně. A tak střídám obilí s řepkou, které hlubokou orbu nepotřebují a hnojím chemický. Dobytek totiž nepěstuji, protože za dnešní výkupní ceny masa a mléka to nejde. Půda i já jsme už unavení a tak naše farma skončí, protože dětem se za málo peněz dřít na farmě nechce.

Tož asi tak!

6 0
možnosti
Foto

Poslední teplé a sušší ročníky byly příznivé i pro rozvoj populace hraboše polního.Rozorali jsme meze zplanírovali remízky a predátoři, kteří se jimi živili se nemají, kde ukrýt a pak velké lány, kde se pěstuje jedna plodina hrabošům svědčí.Tož asi tak!

3 0
možnosti
Foto

Agrofert podnikatele Andreje Babiše, zemědělské podniky patřící do skupiny Agrofert vlastní 67.000 hektarů půdy.

0 0
možnosti
Foto

Celkově pracuje v zemědělství EU přibližně 22 milionu lidí, ale jen 9,2 milionů zemědělců je na farmách na plný úvazek – právě Česká republika má nejvyšší počet lidí zaměstnaných v zemědělství na hlavní pracovní poměr v přepočtu na množství obyvatel. Na druhém místě je Francie, dále Litva, Polsko, Rakousko a Estonsko. Pramen : AZS

0 0
možnosti
MR

Směřování k velkým podnikům

V zemi hospodaří celkem 516,1 tis. zemědělských podniků, jejichž počet se v průběhu let 2003-10 snížil o 16,1 procenta, tj. absolutně téměř o 100 tisíc hospodařících jednotek. Snížení se týká všech velikostí s výjimkou výměry podniků nad 100 ha, jejichž počet se zvýšil o 10,4 %.

Podle údajů, které jsou k dispozici, tento jev, tj. postupná koncentrace, která vede ke snížení počtu podniků a zvýšení jejich průměrné velikosti, se projevuje i v ostatních zemích EU. Avšak domněnka, že snižování počtu podniků klesá s růstem jejich velikosti, není správná.

K největšímu snížení došlo ve skupinách 20–30 a 30–50 ha – počet podniků poklesl o 27 %. Podle výsledků výběrového šetření FADN na jeden francouzský zemědělský podnik připadá 88 ha obhospodařované půdy. Je to daleko více než v postsocialistických členských zemích s výjimkou Česka a Slovenska. Tento proces bude jistě pokračovat i nadále. V zemědělských podnicích nad dva hektary pracuje celkem 888,8 tis. lidí, z toho 72 % jako tzv. pracovní síly neplacené, tj. hospodařící fyzické osoby a jejich rodinní příslušníci, lidé, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Je to pochopitelné, neboť to odpovídá velikostní struktuře podniků.

http://www.halonoviny.cz/articles/view/33733958

0 0
možnosti
Foto

Letošní sucho jen zvýraznilo, jak negativní dopad má hospodaření na velkých monokulturních lánech nejen na zadržování vody v půdě a krajině. Velké lány nejsou schopné zadržet vodu. Rozorání mezí byla nebetyčná hloupost. Měly své opostatnění. Oproti zbytku Evropy jsme v situaci, kdy velké agrární koncerny využívají většinu zemědělské půdy.Realita v okolních státech je však diametrálně odlišná od té naší.Zemědělské podnikatelské subjekty malé a střední velikosti jsou v celé Evropské unii základem zemědělství. Právě proto je dotační politika Evropské komise po roce 2020 zaměřena právě na podporu těchto zemědělců, a proto je počítáno s povinným zastropováním a degresivitou přímých plateb. Cílem je, aby dotace směřovaly k rozvoji hospodaření skutečných malých a středních zemědělců, a ne obřích agrárních holdingů.

2 0
možnosti
MR

SEZNAM PŘÍJEMCŮ DOTACÍ Seznam příjemců dotací obsahuje data za poslední dva fiskální roky. V abecedním pořádku je automaticky zobrazen seznam příjemců dotací za fiskální rok 2018, na seznam příjemců dotací za fiskální rok 2017 je možné přejít záložkou „ROZŠÍŘENÉ HLEDÁNÍ“. Více informací k uveřejněným údajům naleznete v záložce „INFORMACE“.

ČÁSTKA V CZK (BEZ PVP) 1. EVP s.r.o. Praha, okres Praha 249 775,31 1. Hradecká zemědělská a.s. Hradec nad Moravicí, okres Opava 23 137 355,90 1. jihočeská zemědělská a.s. Horní Stropnice, okres České Budějovice 6 196 407,96 1. Jihočeský drůbežářský podnik, s.r.o. Dynín, okres České Budějovice 560 050,30 1. písecká lesní a dřevařská, a.s. Drhovle, okres Písek 2 699 963,00 1.VZPPP s.r.o. Brno, okres Brno-město -8 116,56 1.zemědělská a.s. Chorušice akciová spol Chorušice, okres Mělník 10 505 662,96

Přehledně na tom to odkazu ...

https://www.szif.cz/cs/seznam-prijemcu-dotaci?asc=asc&year=2018&sortby=%2FBIC%2FZC_F201&ino=0&page=1

0 0
možnosti
JM

S tou půdou máte svatou pravdu. Dnešním zemědělcům je krajina a její udržování ukradeno. Jde jim hlavně o prachy a dotace.

Neschopnost udržet vodu v krajině připisuji také těžkým mechanismům (50-60 tun) co jezdí po polích a utužují podorniční vrstvu ze ktré se stává nepropustná vana s bažinou.

Dalším problémem záplav jsou zanesené řeky. Sleduji, jak se za posledních dvacet let změnilo koryto potoka a řeky protákající naší vesnicí. Místo toho, aby vzal někdo bagr a vyházel naplavené bahno na břehy, tak se jenom planě žvatlá o revitalizacích (dotoho ješte nejaký aktivista vytáhne nějakou škeblu) a fakticky se nic neděje.

2 0
možnosti
MR

Kde nejsou lidi tak musí nastoupit technika a pokud vím tak od povodní v roce 1997 se hodně řek vyčistilo a ne všude to jde. Tak proč si u vás ve vesnici neuděláte brigádu a nebo nezjistíte vlastníka toku a nebo máte zde starostu ...

0 0
možnosti
MR

Něco tam chybí.

Z českého venkova mizí zemědělci. Stárnou a nemají žádné následovníky

19. 11. 2018

Farmy začínají mít nouzi o pracovníky. Mladí lidé se do zemědělství zrovna nehrnou a neláká je ani život na venkově. Ke krajině a půdě totiž nemají vztah.

Střední délka života v ČR se zvyšuje. Může to nejen nižší porodnost, ale také zlepšující se kvalita života a dostupnost zdravotní a sociální péče. Vyhlídky na dlouhý život s sebou však přinášejí i negativa – například stárnutí populace.

Alarmující situace nastává zejména v zemědělství. Potvrzují to odborníci z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI).

„Srovnáme-li věkovou strukturu v agrárním sektoru s věkovou strukturou celého národního hospodářství, je patrné, že v zemědělství jsou méně zastoupeny mladší věkové kategorie,“ vysvětlují Daniela Spěšná a Jan Drlík. Podíl pracovníků vyšších věkových kategorií je zase naopak podstatně větší.

Situace se má navíc podle dosavadních prognóz postupem času zhoršovat. Příčinou je vyšší věk pro odchod do důchodu a také nezájem o práci v zemědělství ze strany mladých lidí.

„V příštích 10 letech může zemědělství opustit z důvodu vysokého věku třetina pracovníků, za které budou podniky jen obtížně hledat náhradu,“ říká Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy.

„Od práce v zemědělství odrazuje mladé lidi zejména fyzická náročnost práce a nízké mzdy,“ podotýkají odborníci na základě výzkumu z roku 2016, kdy zjišťovali, kam míří absolventi středních a vysokých zemědělských škol.

1 0
možnosti
PK

No u nás zaskakují mladé důchodci ale je to problém, nebot například obsluhovat kombajn John Deer je dosti náročný úkol...

1 0
možnosti
  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1254x
Jsem obyčejný chlap. Milovník zvířat i dobrého jídla. Občas zůstávám v údivu nad tím, co přináší život, občas mne náš svět vytáčí. Tak bych se rád podělil.

Seznam rubrik