A není to málo, Bohuslave Bohuslavoviči?

10. 07. 2015 7:10:00
Tak budeme přijímat africké uprchlíky paní Müllerová. Ježíšmarjá - a já ještě nemám dnes doma poklizeno.

Ještě mne napadl k tomu titulku cimrmanovský perex:
Máme tady takovou nepěknou, ošklivý případ. Po celé školní budově se nám pohybují uprchlíci. Je na čase, abyste projevili solidaritu. Tak kdopak nám ji projeví? Hlásí se někdo? Ani tam vzadu se nikdo nehlásí? (Ale protože by se to celé do perexu špatně vešlo, bylo to nahrazeno Švejkovinou.)
Snažil jsem se začít nějak veseleji, ale nyní vám chci položit otázku č.1:
Jaký je rozdíl mezi kvótami pro přijetí 1328 uprchlíků a akceptováním petice požadující nepřijmout žádné uprchlíky podle kvót?
Protože je to těžká otázka, dám vám na výběr několik možností:
A) žádný
B) 1328
C) 172 (to je výsledek pro 1500 mínus 1328)

Takovýhle početní příklad nám tedy připravila naše (?naše?) vláda. Trochu mi vadí, že žádný výsledek bohužel nebude asi konečný (viz pravidla pro poskytování azylu rodinným příslušníkům za účelem slučování rodin).
Mrkněme se nyní na tuto problematiku trochu podrobněji:
Syřané, co jsou mimo svůj domov: 7,6 milionu
Ti, kteří utekli pryč ze Sýrie: přes 4 miliony osob
(Přílivy uprchlíků ze Sýrie pohlcují z 95 procent okolní státy - Turecko, Jordánsko a Libanon.)
do Evropy míří: 5% tj. 200 000 Syřanů
(Při výpočtu 10 mil. Čechů / 500 mil. Evropanů na ČR připadne alikvótní díl 4000 osob.)
Vychází mi, že jenom ze Sýrie bychom měli přijmout cca 4000 uprchlíků.
Tak se ptám: To číslo celkových dobrovolných 1500 - není to málo, Bohuslave Bohuslavoviči? Vždyť to mi přijde vůči těm milionům lidí bez domova ne jako gesto, ale gestíčko. Takhle přece svět spasit nelze.
Teatrální gesto, abychom jim i celému světu pokrytecky ukázali, jací jsme to humanisté: nainstalujeme si tady několik těch ubožáků, místo abychom udělali všechno pro to, aby se mohli Syřané (nejen "ti naši") v klidu vrátit domů. Věci se nedějí bez příčiny a za tímhle vším svinstvem přece někdo stojí. Jenže, naše vládo, postižená selektivní slepotou, ty se zmůžeš (stejně jako celá EU) jenom na trapné, ve své podstatě nic neřešící, gesto.
Uvažujme dále: Nějakou dobu zde jistě pobudou, budou se pak ještě moci/chtít vrátit? Nebo se budeme snažit je rovnou integrovat? A co když se nám/jim to začleňování nezadaří (stejně jako se ta snaha o začlenění již desítky let míjí účinkem u cikánů)? A co když se to nepřizpůsobení projeví teprve v jejich druhé nebo třetí generaci, kdy už jich tady nebude jen dobrovolných 1500? Politici by měli umět pracovat s takzvanou předběžnou opatrností. Zde je to, myslím si, plně na místě.
Bohuslave, vždyť ta tvá vláda si nevidí ani na ...mmm ... konec svého volebního období a přitom se chce bít v prsa a svůj postoj dokladuje takovými perlami argumenty jako např.:
-Přerozdělení uprchlíků vnímáme jako naši nezbytnou pomoc v současné krizové situaci, nikoliv jako řešení problému. (A kdy konečně bude na pořadu dne nikoliv nezbytná pomoc, ale řešení problému?)
-Budeme mít celý proces pod kontrolou. Lidé se nemusí vůbec obávat toho, že by tady docházelo k něčemu, co by vláda nebyla schopna zvládnout. (Když vidím, jak se vláda k problému celou dobu staví, říkám si: jak jsem jen o ní dosud mohl pochybovat...)
-Určitá část z nich nezíská statut uprchlíka a budou vráceni do zemí, kde byli zachyceni, s EU chce česká vláda vyjednávat o tom, jak bude nastaveno vracení uprchlíků, kteří se žádostí o azyl v Česku neuspějí. (Musím vám zatleskat ve stoje: tak vy dokonce chcete vyjednávat. A chystáte se být v tom stejně „úspěšní“ jako s těmi kvótami, ne?)
-Chceme znát jejich historii, chceme udělat bezpečnostní sken... (raději ani nechci vědět, z které části jejich těla ten bezpečnostní sken budete dělat, když ani náboženské přesvědčení uprchlíků si Česko nehodlá zjišťovat...)

To si opravdu myslíš, Bohuslave, že mne takovéto nehorázné žvásty mohou uklidnit?
Nemohou, nejsem totiž politik, takže vnímám ty politicky korektní kecy trochu jinak.

Víš co ti řeknu, Bohuslave? Myslel jsem, že ten tvůj nevychovanec na ministerském postu jen blbě kecá, když říkal, že nošením maket šibenic to začíná a střílením to končí. Až teď jsem pochopil, jak to vlastně myslel. Protože když tady (navzdory maketám) přijmete ty proskenované Eritrejce (i s jejich rodinama) a oni by se nedejallah cítili nedostatečně začleněni, vzpomenou si, jak svou nespokojenost projevovali doma (uvědom si, to nebudou ti zaprdění čecháčci, které znáš). Prostě a jednoduše si to tady zopáknou. A proti tomu bude náš pokus o Český Detroit jen takový čajíček. Možná, že takhle myslel ta svá prorocká slova. Čím dále se totiž věci nechají zajít, tím možná pro politiky lépe. Leč pro ostatní aktéry jenom hůř.

Omlouvám se vám, prostě jsem si musel odplivnout směrem k tomu -pro mě pohrdáníhodnému- individuu.


Nyní vám položím otázku č.2:
Představte si, že chcete uvařit žábu. Kdy myslíte, že se žába začíná vařit? Při 40°C? Nebo při 50°C? Možná, že až při 60°C? Správná odpověď vás asi překvapí, ale žába se začíná vařit otočením kohoutku z polohy OFF.
Vzpomenete si ještě, jak to celé začalo? Někdy začátkem ledna tohoto roku za velkého brblání široké veřejnosti prosadila vláda příjem 15 (!!patnácti!!) rodin ze Sýrie. Samozřejmě šlo zejména o poskytnutí zdravotní péče nemocným dětem. (Tak vážně nemocným, že budou muset být převezeny do ČR. Tohle zafungovat muselo, takže se nakonec počet očekávaných uprchlíků ustálil na cca 70 lidech). Sice se trochu spekulovalo o tom, že 70 nemusí být konečné číslo, ale byl zlomen osten odporu veřejnosti.
Čas oponou trhnul; EU, která do té doby nikterak neřeší ilegální*) imigraci, vypisuje kvóty na přijímání imigrantů, proti kterým se sešlo 150 000 podpisů pod peticí adresované naší vládě. Máme tady červenec a naše vláda hrdě vyhlašuje program dobrovolného přijetí 1500 ilegálních*) migrantů ve dvou letech.
Zůstane-li ČR v EU a zůstane-li zachován již nastolený trend v přijímání migrantů, počítám, že již kolem těchto vánoc by českým ovčanům Ježíšek mohl přinést v balíčku dalších nových 75 000 uprchlíků, které by tentokrát mohly přijímat (samozřejmě za úplatu) církve, jimž se dostalo v restitucích potřebných prostor pro jejich ubytovávání. Bude to možná přijímáno s nevolí, ale argumenty, že vše probíhá bezproblémově, ujištění, že uprchlíky se daří plně integrovat a sdělení, že to začíná přinášet i nemalý ekonomický efekt pro náš stát (byť zatím jen z dotací EU), zalepí ústa spolehlivěji, než zpřísněné podmínky pro organizování veřejných shromáždění a demonstrací, které vláda stihne prosadit ještě na podzim. Kdo by také chtěl být označován za extrémistu, když pro nějaké protesty zjevně nebude důvod. A tak se možná panu Konvičkovi ve volbách nepodaří překročit ani oněch potřebných 5% a bude si muset další 4 roky počkat. Vaření žáby je v první fázi vždy příjemné, neboť voda má ideální teplotu. Jen ty další fáze většinou za moc nestojí. Ale co vám mám tady vykládat, když po několikaměsíčních protestech a po oficiálním oznámení počtu přijímaných imigrantů naší vládou je nejčastějším tématem blogerů Řecko, které nás (jako ČR) nejvíce pálí, zatímco k okrajovému problému, jakým je poslední krok naší vlády, se vyjádří za celý den sedm blogerů. Nezbývá, než vám milé žáby popřát, ať si tu správnou teplotu lázně maximálně vychutnáte.

(pro nežáby mám hashtag sdělení: babkar#atlas.cz)

*) jak jsem byl poučen na vlnách veřejnoprávního média, je politicky zcela nekorektní označení ilegální imigrant, protože je nad slunce jasnější, že ten, kdo je vyhnán ze své země neuspokojivými poměry v ní panujícími, má na takový svůj krok plné právo, nejde tudíž o nic nelegálního, čímž se termínu ilegální imigrace dostává jakéhosi označení termina non grata. Chybí nám už jen úřad, který by tento terminus vyzmizíkoval z internetových zpráv, v nichž se poslední rok hojně objevoval

Edit 8:25 Také zde to kdysi začínalo prvními patnáctisty muslimských azylantů...

Autor: Karel Babica | pátek 10.7.2015 7:10 | karma článku: 30.61 | přečteno: 616x

Další články blogera

Karel Babica

Českého premiéra inspiroval Jára Cimrman

Konkrétně jeho slavná frustrační kompozice. Premiér včera ve svém projevu pracoval s prvkem očekávání a naděje. Kdy přijde na řadu prvek zklamání? A propaganda -nahrazující zpravodajství- již nectí polední přestávky ba ani svátky.

27.12.2023 v 20:45 | Karma článku: 33.44 | Přečteno: 828 | Diskuse

Karel Babica

Blog vánoční

Chci alespoň o Vánocích přestat tepat do nešvarů, se kterými se střetávám a napsat oddychový blog, ve kterém bych se vám více otevřel. Rovněž zde mám slib či dluh vůči jednomu zdejšímu blogeru a kdy jindy se mají sliby plnit...

24.12.2023 v 7:00 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 375 | Diskuse

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

Tak náš nejskvělejší premiér, sluníčko naše jasné, prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. přestal s vysíláním signálů a rovnou se ostře a úderně rozepsal na adresu českého póvlu.

11.12.2023 v 13:00 | Karma článku: 41.55 | Přečteno: 1774 | Diskuse

Karel Babica

Chorá vláda, chorá zem

Jak si nás všimli až v Die Weltu a napsali o tom článek: Česko je nemocný muž Evropy [1]. (V překladu možno najít i na Novinkách.cz [2]) Ovšem ty důvody - ať se na mne soudruzi pisálci nezlobí - ty fakt neutrefili.

16.11.2023 v 7:00 | Karma článku: 17.67 | Přečteno: 370 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.87 | Přečteno: 494 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1330

Jsem obyčejný chlap. Milovník zvířat i dobrého jídla. Občas zůstávám v údivu nad tím, co přináší život, občas mne náš svět vytáčí. Tak bych se rád podělil.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...