Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sním či bdím? Tatáž Evropa, titíž potřební?

Nedávno jsem zde poukazoval na podivný přístup k informacím ze strany mainstreamu, u nějž by se prezentace informací měla dít na profesionální bázi, s využitím kvalitních (a relevantních) zdrojů. Dnes zkusíme pokračovat...

Narazil jsem na dva články. Tím prvním je typická mainstreamová reportáž [1] nesoucí honosný titul Naše země, naše pravidla (zlé jazyky v komentářích ji -zajisté neprávem- označují jako politické školení mužstva), druhým pak je článek občanského aktivisty a překladatele žijícího v Berlíně [2]. 

Pojďme si je trošku srovnat: Oba současně totiž mohou nezkresleně prezentovat názor ba dokonce pravdivě popisovat reálné události. Přesto při jejich srovnání zjistíme, že něco asi nebude v pořádku.

Oba popisují bezprostřední zkušenost s nepůvodní entitou na evropském kontinentu. Pokusím se srovnáním poukázat na jisté, mi nepochopitelné rozpory:

Naše země, naše pravidla. Ale když to řeknete uprchlíkům přímo do očí, slušně, bez urážek tak, aby to pochopili a naše pravidla respektovali, je to něco jiného, než když to heslo někdo křičí na náměstích.

Závěr včerejších chemnitzkých slavností: Neskutečné chování zahraničních „spoluobčanů“. Vedle nás rvačka vícero zahraničních mladistvých. Strkali do starších žen, uráželi je atd. Přišlo k nim více Němců (mezi nimi i my) a snažili jsme se pomoct. Mladiství byli totálně agresivní a na všechny útočili a kopali do nich. Potom to došlo tak daleko, že se utvořily dvě fronty, které stály naproti sobě. Jedna řada Němců a jedna cizinců. Bylo to jako ve filmu… Neskutečná situace. Nikdo mi už nebude vyprávět, že jsou všichni cizinci psychicky nemocní. Tihle lidé patří vyhostit. Byli jsme uprostřed dění. My, Němci, jsme se bránili. … Snažila jsem se přes policii sehnat pomoc, ta bohužel selhala. 

Není to zvláštní? Vysvětluji si to jedině tak, že Němci patrně neumí komunikovat s imigranty stejně dobře, jako náš sociální antropolog: slušně, bez urážek...

Osobně mám pak trošku pochyby, zda to zvládneme i my, xenofobní a rasističtí Češi, když se to po dvou letech nedaří "výr šáfndákům"

Ale pojďme dál:

"...Jejich cílem je pracovat, dát děti na studia. Uprchlíci se nám podobají víc, než si myslíme," říká Milan Votypka. Ale dodává, že mají naivní představy. Vidí Evropu jako ráj na zemi.

...2 cizinci se ke mně rozeběhli, rozdal jsem pár pěstí (na ochranu mojí přítelkyně). Když ti dva "žadatelé o azyl" zjistili, že rozdávám rychle rány, tak vytáhli slzný sprej a nastříkali mi celý obsah do obličeje...Když jsem byl na zemi a bezmocný, byli tam k mému štěstí moji přátelé. O 90 minut později, když si policie vzala mé údaje, jsme se vydali na cestu domů. Poslední 2 kilometry jsem šel sám k autu. To byla chyba! Protože ti samí dva cizinci + jeden jejich kamarád šli naproti mně a znovu do mě začali tlouct. Šel jsem k zemi, dostal jsem 3-4 kopance do zad a jeden do žeber. Pak šli dále s úsměvem a se slovy "Zasraný Německo" ...

Z porovnání obou textů mi vychází, že je jejich naivní představy buď nadobro opustily, nebo budou chtít zavítat do nějakého jiného evropského ráje, protože Německo jejich představy zjevně neuspokojilo....

Ale ta diametrální odlišnost popisu zkušeností s frustrovanými mladíky není to nejhorší na celém případu.

Tím je dle mého ten fakt, že zatímco ta jedna informace může být regulérně šířena a dávána příkladem (maximálně u ní bude zablokována diskuze), druhá bude (ač je rovněž napsána bez nenávisti a politicky korektně) minimálně v Německu a na fejsbůčku zcenzurována, likvidována odevšad, kde by se objevila a zdá se, že už není daleko doba, kdy spolu se svým názorem budou potíráni až likvidováni i nositelé těchto nesprávných názorů: Uživatelům facebooku byly krátce po zveřejnění svědectví z dění na festivalu zablokovány jejich účty...O víkendu byl více jak 7000 krát sdílen příspěvek Fabiana N., který mu ale facebook smazal a uživatelův profil zablokoval.

Pokud u někoho přetrvává nesouhlasný pocit, že svou poznámkou o likvidaci nositele nesprávného názoru maluji neodůvodněně čerta na zeď, mám pro něj doplňkovou informaci o spravedlivém potrestání odporného ideozločince: německý blogger (52 let) byl odsouzen k půl roku žalářování za publikování poměrně známé fotky, kterou dokládal zatím stále ještě platný, historicky ověřený fakt o spolupráci nacistů a muslimů. Taková pravda je však dnes po právu ostrakizována a její šiřitelé s ní (pod záminkou "znevažování islámu"). [3] [4]

Závěrem si dovolím jen malý soukromý postřeh. Nemohu se zbavit pocitu, že integrace imigrantů v západní Evropě již byla úspěšně dokonána. I v Německu se imigranti už úspěšně asimilovali. Tím, kdo se žel neasimiloval paradoxně zůstaly původní kultury. Pokud se jim to "nycht výr šáfndás", může celá situace vyústit ve velmi zajímavou "rošádu", o kterou bych na půdě své země rozhodně nestál. Nepřeji ji ani tomu francouzsky švédsky německy hovořícímu obyvatelstvu, ale bojím se, že toto mé nepřání v tuto chvíli už nestačí.

 

[1] https://xman.idnes.cz/uprchlicky-tabor-milan-votypka-d3o-/xman-rozhovory.aspx?c=A170827_192626_xman-rozhovory_fro

[2] http://freedomeurope.eu/masivni-fyzicke-utoky-v-chemnitz-pri-slavnostech-media-mlci-socialni-site-blokuji-ucty-001/

[3] https://vladtepesblog.com/2017/08/18/germany-journalist-sentenced-to-six-months-jail-for-publishing-historic-photo/

[4] http://www.pi-news.net/eilt-sechs-monate-haft-fuer-pi-news-autor-michael-stuerzenberger/

Autor: Karel Babica | pátek 1.9.2017 17:30 | karma článku: 39,85 | přečteno: 1687x
  • Další články autora

Karel Babica

Jsem zahradní plot a kuchyňský mixer současně

Nebo také zahradní mixer a kuchyňský plot. Navíc nebinární a samozřejmě současně. Ono to vlastně záleží hlavně na tom, jak se právě vyspím...

23.4.2024 v 0:07 | Karma: 12,34 | Přečteno: 157x | Diskuse| Společnost

Karel Babica

Českého premiéra inspiroval Jára Cimrman

Konkrétně jeho slavná frustrační kompozice. Premiér včera ve svém projevu pracoval s prvkem očekávání a naděje. Kdy přijde na řadu prvek zklamání? A propaganda -nahrazující zpravodajství- již nectí polední přestávky ba ani svátky.

27.12.2023 v 20:45 | Karma: 33,68 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Karel Babica

Blog vánoční

Chci alespoň o Vánocích přestat tepat do nešvarů, se kterými se střetávám a napsat oddychový blog, ve kterém bych se vám více otevřel. Rovněž zde mám slib či dluh vůči jednomu zdejšímu blogeru a kdy jindy se mají sliby plnit...

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

Tak náš nejskvělejší premiér, sluníčko naše jasné, prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. přestal s vysíláním signálů a rovnou se ostře a úderně rozepsal na adresu českého póvlu.

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,58 | Přečteno: 1794x | Diskuse| Společnost

Karel Babica

Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Tuto okřídlenou filmovou hlášku z nadpisu bude dnes asi záhodno přeformulovat na: Kde udělali soudruzi z Německa chybu? Ale jinak na její závažnosti čas zdá se nikterak neubral.

22.10.2023 v 16:30 | Karma: 29,10 | Přečteno: 831x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1254x
Jsem obyčejný chlap. Milovník zvířat i dobrého jídla. Občas zůstávám v údivu nad tím, co přináší život, občas mne náš svět vytáčí. Tak bych se rád podělil.

Seznam rubrik