Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Najdi deset rozdílů

Připravil jsem si pro vás dvě krátká videa. Vaším úkolem je přečíst si nebo shlédnout proslov nalézající se v každém z nich a na základě toho rozhodnout, který z těch dvou politiků má tah na bránu...

Dalo by se říci, že na pořadí nezáleží, takže jsem si hodil mincí a zde je první politik:

Viktor Orbán, tohoto času premiér Maďarska. Dovolil si natočit malou reportáž z Bruselu. [1]

Řekl v ní doslova: Toto je Brusel. Brzy začne summit ministrů. Všichni v Bruselu si kladou jedinou otázku. Kde jsou peníze? Protože komise předložila návrh na změnu rozpočtu a žádá členské státy, aby zaplatily další stovky miliard. Nabízí se otázka, jak k této situaci došlo? Jak se Evropská unie dostala na pokraj bankrotu?

Zde jsou hlavní položky. 
Chtějí od členských států získat padesát miliard eur, které mají dát Ukrajině, zatímco nejsou schopni ani vyúčtovat peníze, které jsme dosud dali. Chtějí od členských států další peníze, aby mohli zaplatit úroky z dříve přijatých půjček EU. To jsou půjčky, z nichž Polsko a Maďarsko dosud neviděly ani cent.
(Pozn.: Předpokládám, že ani Česko nevidělo nic z těch peněz)
Přinejmenším frivolní.
(Pozn.: slovník cizích slov říká frivolní - nicotné, lehkomyslné, nemravné, v právním oboru odvážné, drzé, trestné,  též: lehkomyslnost, drzost, lehkovážnost, kleslost mravní)
Chtějí od nás ještě více peněz na migraci, ale ne na ochranu hranic, nýbrž na dovoz migrantů. A samozřejmě nezapomněli ani na vlastní kapsy, žádají miliardy eur na zvýšení platů bruselských byrokratů. 
Maďarský postoj je jasný. Nejprve chceme vědět, na co bylo vynaloženo obrovské množství peněz, které jsme dosud dali. Poté chceme vědět, kdo je zodpovědný za to, že EU přivedl na pokraj bankrotu.

K témuž summitu se vyjádřil i náš premiér: „Podařilo se mi do závěrů prosadit explicitní zmínku o nutnosti hledat finanční zdroje na podporu těch, kteří používají nástrojů dočasné ochrany, tedy pro Ukrajince,“ řekl Fiala. Hořce však dodal, že se finální dohoda nepodařila schválit kvůli odmítnutí ze strany Maďarska a Polska. [2]

 

Tím druhým politikem je Petr Fiala, tohoto času premiér Česka. Na stránkách vlády jsem našel jeho proslov z května 2023 k nekulatému výročí vstupu ČR do EU [3]

Vysílání jeho signálů budu rovněž korigovat doplňujícími komentáři: Dnes je to devatenáct let od chvíle, kdy naše země vstoupila do Evropské unie.
Česko se tak stalo součástí prostoru, který zajišťuje volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Stali jsme se součástí společenství, které nás pevně ukotvilo k západním demokraciím a jejich hodnotám. (Nejlépe jsou ty hodnoty dnes patrné na aktuálním dění ve Francii [4], že Péťo?)
Posléze jsme navíc získali členství v Shengenském prostoru. To znamenalo konec kontrol na státní hranici a rozšíření našeho svobodného pohybu. Pro naši zemi s její exportní ekonomikou představuje Evropská unie velkou výhodu. Navíc díky jejím finančním nástrojům můžeme rozvíjet infrastrukturu, ochranu životního prostředí, výzkum a další důležité oblasti. 
To všechno pomáhá zrychlovat náš hospodářský růst a celkově zlepšovat kvalitu 
života našich občanů. Se svobodou se pojí také odpovědnost a Česká republika si plně uvědomuje 
(Tady se loutkovodičům něco nepovedlo. Bez viditelného střihu proslov na sebe nenavazuje.)
Minulý rok naše země zvládla své druhé evropské předsednictví. Museli jsme vyřešit dopady ruské agrese na Ukrajině (Ona je Ukrajina součástí EU? Nevšiml jsem si podobné dojemné péče v jiných již proběhlých agresích mimo EU) a vypořádat se s energetickou krizí s důrazem na energetickou soběstačnost Evropy. (Aneb jak se pochlubit, že díky sankcím proti Rusku se EU dobrovolně střelila do vlastních nohou.)
Mohu říct, že se nám to díky skvělé spolupráci s našimi evropskými partnery podařilo a stále daří. (Proč Péťo neřekneš: díky skvělé spolupráci vyrábíme jednu z nejlevnějších elektřin v EU, kterou si však zpětně kupujeme jako jednu z nejdražších v celé EU?) 
My tvoříme Evropu.(Osobně si myslím -s příhlédnutím ke Green Dealu, ve kterém díky svému předsednictví přispělo Česko k dalšímu propadu životní úrovně [5]- že je na místě změnit slovo tvoříme na boříme)

Závěrem se musím přiznat, že já jsem našel rozdíl jen jeden: První projev patří politikovi, který získal 53% mandát od svých voličů a které hájí. 
Ve druhém případě jde o projev plný frází od lháře a diletanta, který nehájí ani zájmy svých voličů ani zájmy své země, nemá ani většinový mandát, ale zato je na té nejlepší cestě zatáhnout celou zemi do bídy a války.  

 

Dodatek vložený 5.7. v 8:50
Ani v uzavření obranné smlouvy s USA Česko nenapodobilo Maďarsko. Tam se od české smlouvy liší například tím, že si maďarská armáda ponechává velení nad prostory, které americkým vojenským silám dávají k dispozici. Dokonce ani smlouva o pobytu sovětských vojsk v ČSSR nebyla tak nevýhodná jako současná vazalská smlouva, ale pod to se podepsal někdo jiný než český premiér.

 

[1]  www.facebook.com/jaobcan1/videos[2www.irozhlas.cz/zpravy-svet/summit-v-bruselu-polsko-a-madarsko-blokuji-finance-pro-uprchliky[3www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/videa/predseda-vlady-petr-fiala-k-vyroci-vstupu-cr-do-eu
[
4cz24.news/paul-j-watson-pravda-o-francii-video-cz-dab-7-min/[5neviditelnypes.lidovky.cz/politika/ceske-predsednictvi-eu-z-pytlaka-hajny

Autor: Karel Babica | středa 5.7.2023 8:00 | karma článku: 26,09 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Karel Babica

Jsem zahradní plot a kuchyňský mixer současně

Nebo také zahradní mixer a kuchyňský plot. Navíc nebinární a samozřejmě současně. Ono to vlastně záleží hlavně na tom, jak se právě vyspím...

23.4.2024 v 0:07 | Karma: 12,34 | Přečteno: 157x | Diskuse| Společnost

Karel Babica

Českého premiéra inspiroval Jára Cimrman

Konkrétně jeho slavná frustrační kompozice. Premiér včera ve svém projevu pracoval s prvkem očekávání a naděje. Kdy přijde na řadu prvek zklamání? A propaganda -nahrazující zpravodajství- již nectí polední přestávky ba ani svátky.

27.12.2023 v 20:45 | Karma: 33,68 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Karel Babica

Blog vánoční

Chci alespoň o Vánocích přestat tepat do nešvarů, se kterými se střetávám a napsat oddychový blog, ve kterém bych se vám více otevřel. Rovněž zde mám slib či dluh vůči jednomu zdejšímu blogeru a kdy jindy se mají sliby plnit...

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

Tak náš nejskvělejší premiér, sluníčko naše jasné, prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M. přestal s vysíláním signálů a rovnou se ostře a úderně rozepsal na adresu českého póvlu.

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,58 | Přečteno: 1794x | Diskuse| Společnost

Karel Babica

Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Tuto okřídlenou filmovou hlášku z nadpisu bude dnes asi záhodno přeformulovat na: Kde udělali soudruzi z Německa chybu? Ale jinak na její závažnosti čas zdá se nikterak neubral.

22.10.2023 v 16:30 | Karma: 29,10 | Přečteno: 831x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1254x
Jsem obyčejný chlap. Milovník zvířat i dobrého jídla. Občas zůstávám v údivu nad tím, co přináší život, občas mne náš svět vytáčí. Tak bych se rád podělil.

Seznam rubrik